Ακολούθησέ μας στο Facebook

Τρομάζει η εκτίμηση της Goldman Sachs - Δύο μήνες... ζωή στην Ευρώπη


Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρώπη μετά την... τρικυμία που έχει προκαλέσει η Ρωσία με το κλείσιμο του Nord Stream 1, καθώς σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επάρκεια δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης για παραπάνω από δύο μήνες.

Ετσι, η Κομισιόν προετοιμάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις και στις Βρυξέλλες, όπου στο χθεσινό Eurogroup των υπουργών Οικονομίας, όλοι έκαναν λόγο για ενεργειακό σοκ στην ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με ειδικούς της ενεργειακής αγοράς η Ευρώπη έχει εφόδια για να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο για περίπου δύο μήνες και κυρίως οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία που έχουν πιο μεγάλη αποθήκευση φυσικού αερίου και έχουν γεμίσει τις αποθήκες τους περίπου στο 70%. Αυτή η επάρκεια καλύπτει τις ανάγκες μέχρι και τον Σεπτέμβριο την ώρα που η Γερμανία είναι ο... καλύτερος πελάτης της Ρωσίας με εισαγωγή αερίου σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τις πρώτες 100 μέρες του πολέμου και την Ιταλία σχεδόν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αύξηση 300% στα οικιακά τιμολόγια

Η Ευρώπη βρίσκεται σε... ηλεκτροσόκ και το βέβαιο είναι ότι η αβεβαιότητα στο φυσικό αέριο θα συμπαρασύρει στις τιμές και στο ρεύμα. Πρακτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νοικοκυριά θα φτάσουν να πληρώνουν έως και 65% περισσότερο το ενεργειακό κόστος! Σύμφωνα με την Goldman Sachs που έχει κάνει διάφορα σενάρια για το τι θα συμβεί στην αγορά φυσικού αερίου, στο πιο εφιαλτικό σενάριο που ο Nord Stream 1 δεν ανοίξει ξανά, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια άνοδο του ενεργειακού κόστους της τάξεως του 65% στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου. Οπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ενέργειας, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χάρτου, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικών, ενώ δεν αποκλείει κάποιες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλο όγκο φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους. Συγκρίνοντας το σήμερα με το 2020 η Goldman Sachs υπολογίζει πως το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200%, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ARERA.

Μάλιστα, η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα να πληγεί περίπου το 65% με 80% της βιομηχανικής παραγωγής τους. Ειδικότερα στη Γερμανία, η πλήρης διακοπή θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υπολογίζει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 20 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση, που θα πλήξει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την υπόθεση βεβαίως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η κατανάλωση.

Βερολίνο: Δημόσιες αίθουσες θέρμανσης για το χειμώνα!

Σοκαριστικό είναι το σενάριο που φέρνει τη Γερμανία έτοιμη να ανοίξει δημόσιες αίθουσες θέρμανσης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως οι άστεγοι)! Στο σχέδιο του Βερολίνου είναι να εξασφαλιστούν τις κρύες νύχτες του χειμώνα οι άποροι, άστεγοι και γενικώς τα χαμηλά εισοδήματα, όπως οι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, εάν δηλαδή κλείσει η Ρωσία εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας! Θα προηγούνται δηλαδή οι κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία, μετά τα νοικοκυριά και στο τέλος οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις!

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Συνδικάτα, θα πρέπει και τα νοικοκυριά να είναι έτοιμα για... θυσίες, καθώς σε μία διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας επί εβδομάδες θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Εξάλλου, το απόγευμα της Τρίτης, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει έναν «υβριδικό πόλεμο» με το φυσικό αέριο, αλλά και με τα σιτηρά, ελπίζοντας να διχαστούν οι κοινωνίες της Δύσης! Το θετικό στη Γερμανία είναι ότι αργά το απόγευμα, η Ρωσία αύξησε λίγο την ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει στη Γερμανία και την Πολωνία μέσω του δεύτερου αγωγού από το 39% που ήταν μέχρι χθες στο 41%.

Περισσότερα:

https://www.reader.gr/diethni/420208/fysiko-aerio-tromazei-i-ektimisi-tis-goldman-sachs-dyo-mines-zoi-stin-eyropi-65-pano


© all rights reserved
made with by templateszoo