Ακολούθησέ μας στο Facebook

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες


«Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα ως τραγωδία και τη δεύτερη φορά ως φάρσα». Αυτό το ρητό -ένα από τα γνωστότερα του Καρλ Μαρξ- μοιάζει να είναι φτιαγμένο για μια σημερινή κατάσταση, σαν να πρόκειται όντως για φάρσα. Ο λόγος για τον «κρυπτο-χειμώνα» και τις τρομακτικές ομοιότητες που έχει με τον «Πανικό του 1907».

Και στις δύο περιπτώσεις, εν μέσω κρίσης, η αγορά έπεσε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και προσπάθησαν να «τραβήξουν» τις επενδύσεις τους, η κατάρρευση ενός ιδρύματος έφερε ένα ντόμινο και, καθώς ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπήρχε, εμφανίστηκε ένας πανίσχυρος παράγοντας ο οποίος επιχείρησε να «σώσει την παρτίδα». Ίδιο «παιχνίδι» διαφορετικά πρόσωπα…

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα: Ήταν Μάιος του 1907. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από τα ρεκόρ του προηγούμενου έτους και ενώ η αγορά των trust companies βρισκόταν σε κατάσταση booming (τα assets τους είχαν αυξηθεί κατά 244% σε μια δεκαετία), κατέρρευσε ξαφνικά, χάνοντας περισσότερο από 50%. Προκλήθηκε πανικός, καθώς ήταν περίοδος ύφεσης και, ως εκ τούτου, όσο πέρναγαν οι μέρες, όλοι έσπευδαν στις τράπεζες και στις εταιρείες καταπιστευμάτων για να «σηκώσουν» τα χρήματά τους. Καθώς δεν υπήρχε τότε ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε εποπτεύουσα αρχή, ο πανικός βάθυνε όταν χρεοκόπησε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης, η Knickerbocker Trust Company.

Με το triggering event, δηλαδή τη «σκανδάλη» που προκάλεσε τον πανικό να είναι η αποτυχημένη προσπάθεια των τραπεζών να ελέγξουν την United Copper Company, μια βραχείας… ζωής εταιρεία άνθρακα, η χρεοκοπία της Knickerbocker Trust Company ουσιαστικά προκάλεσε ένα ντόμινο χρεοκοπιών σε ιδρύματα που (δεν) κράταγαν τα χρήματα των πολλών. Όλη αυτή η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί σε μια ακόμα τρομακτικότερη κρίση, εάν δεν παρενέβαινε ο πανίσχυρος τραπεζίτης J.P. Morgan. Ο Morgan ουσιαστικά τοποθέτησε ως εχέγγυο τεράστια ποσά της προσωπικής του περιουσίας και έπεισε στη συνέχεια και άλλους τραπεζίτες της Νέας Υόρκης να κάνουν το ίδιο, ώστε να στηρίξει -διασώσει από την πλήρη κατάρρευση- το τραπεζικό σύστημα. Και το κατάφερε, φέρνοντας την απαιτούμενη ψυχραιμία στην αγορά -αφού, βεβαίως είχε γίνει μια τεράστια καταστροφή.

Από τον Μάιο του 1907 μέχρι τον Ιούνιο του 1908, η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, η εξαϋλωση της εμπιστοσύνης, η καταρρέουσα αγορά και η ταυτόχρονα προϋπάρχουσα κρίση οδήγησαν σε μια σημαντική οικονομική κρίση. Το 1907 παραμένει ως σήμερα η χρονιά με τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρεοκοπιών, στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε δραματικά, η συνολική παραγωγή κατά 11%, οι εισαγωγές κατά 26%, η ανεργία αυξήθηκε στο 8% από το 3%, ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ακόμα και ο Δήμος της Νέας Υόρκης έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς του έλειπαν 20 εκατ. δολάρια, μέχρι ο J.P. Morgan να αποκτήσει ομόλογα αξίας 30 εκατομμυρίων.

«Καλό το μάθημα ιστορίας» θα πει κανείς, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με τον «κρυπτο-χειμώνα» που ζούμε σήμερα; Εν πρώτοις, το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έχασε το 58% της αξίας του κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του έτους, φέρνοντάς το σε πορεία για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2011. Η κατάρρευση σχεδόν στο μηδέν των stablecoins UST και Luna έφερε μια πρωτοφανή κρίση πανικού στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο ως “bank run”.

Οι πρωταγωνιστές

Ο F. Augustus Heinze ήταν ο ιδρυτής της United Copper Company, μιας από τις «Τρεις βασίλισσες του άνθρακα» της Μοντάνα. Ως το 1906, ο Heinze ήταν ζάμπλουτος και σκόπευε να κατακτήσει και τις Χρηματαγορές. Ο Heinze είχε δύο αδέρφια, τον Otto και τον Arthur, οι οποίοι σχεδίασαν ένα “short squeeze”, εν πολλοίς όμοιο με αυτό που έγινε στη GameStop τον Ιανουάριο του 2021. Ο Otto είχε δει ότι η United Copper είχε 105% βραχυπρόθεσμο επιτόκιο – δηλαδή, διαπραγματεύονταν 450.000 μετοχές αλλά είχαν εκδοθεί μόνο 425.000, με τις υπόλοιπες υπό δανεισμό. Αντίστοιχα, η GameStop είχε 140% βραχυπρόθεσμο επιτόκιο. Και ο Otto Heinze πίστευε ότι η οικογένεια Heinze κατείχε τις περισσότερες από τις εκκρεμείς μετοχές.

Περισσότερα:

https://www.newmoney.gr/roh/agores/kriptonomismata-o-megalos-panikos-ke-i-terasties-chasoures-pic-diagrammata/


© all rights reserved
made with by templateszoo