Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ακόμη και η εύπορη Ελβετία πλήττεται από την ενεργειακή κρίση


Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη πλήττει και την εύπορη Ελβετία, οι οποία φοβάται ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Αν και πολύ πλούσια, η Ελβετία φοβάται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και αν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι η Ελβετία, η υδροδεξαμενή της Ευρώπης χάρις στις εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τον χειμώνα γίνεται το αντίθετο.

Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει αφειδώς στην Ευρώπη.

Η Ελβετία εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από την Γερμανία

Κατά συνέπεια, η Ελβετία, η οποία δεν διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου στο έδαφός της, εισάγει τον χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην Γερμανία, η οποία φέτος αντιμετωπίζει την δραματική μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι από την γαλλική πλευρά, το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται εκτός λειτουργίας» εξαιτίας προβλημάτων φθοράς των υποδομών, εξηγεί στο AFP ο Stéphane Genoud, καθηγητής Διαχείρισης Ενέργειας στην Haute Ecole Spécialisée de Suisse occidentale (HES-SO).

Αυτή η σύμπτωση αρνητικών παραγόντων δημιουργεί τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελβετία καθυστέρησε στην ενεργειακή μετάβαση

Ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την καθυστέρηση της Ελβετίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, την ώρα που η χώρα έχει αποφασίσει να βγει προοδευτικά από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Το 2020, η Ελβετία δεν διέθετε παρά περί τις σαράντα αιολικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Boris Salak, ειδικό του Institut fédéral de recherches sur la forêt, la neige et le paysage (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για το Δάσος, το Χιόνι και το Τοπίο), 750 μονάδες αιολικής ενέργειας και ηλιακά πάνελ στο ένα τρίτο των στεγών θα ήταν αρκετά για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων ενεργειακής στρατηγικής για το 2050.

«Αυξημένος» κίνδυνο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα

Στο τέλος του 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη, η ελβετική Επιτροπή για την ηλεκτροδότηση σε περίπτωση κρίσης προειδοποιούσε για τον «αυξημένο» κίνδυνο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση ζήτησε να μην δραματοποιείται η κατάσταση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Απειλείται με διακοπές ρεύματος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας προειδοποιεί για την πιθανότητα πολύωρων διακοπών στην ηλεκτροδότηση αυτόν τον χειμώνα.

Οι Ελβετοί στρέφονται προς τις ηλεκτρογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ για το μπαλκόνι, ενώ τα κόμματα της αριστεράς ζητούν την λήψη γρήγορα μέτρων.

Οι ειδικοί αναμένουν την λήψη ήπιων μέτρων για να παρακινηθούν οι άνθρωποι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Stéphane Genoud θεωρεί ότι είναι πιθανόν ότι η Βέρνη θα εισαγάγει περιοριστικά μέτρα, όπως «ποσοστώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές» ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ή διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Αλλά ελπίζει ότι «αν οι Γάλλοι καταφέρουν θα θέσουν και πάλι σε λειτουργία τους αντιδραστήρες, αν δεν βάλει το χέρι του ο Πούτιν, θα αποφύγουμε τις ελλείψεις ή το μπλακ άουτ».

Έκτακτη Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν «δύσκολο χειμώνα»

Όσο πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ διαπιστώνουν πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος στο ενεργειακό, αλλά και στον οικονομικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε σε ένα τουίτ ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί «το ταχύτερο δυνατό».

«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της ΕΕ», είπε.

https://thestandard.gr/diethni/elvetia-energeiaki-krisi/


© all rights reserved
made with by templateszoo