Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ενέργεια: Τιμές-ρεκόρ στα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο


Τιμές-ρεκόρ στο ρεύμα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου προεξοφλεί η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με οδηγό την τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται σταθερά πλέον πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Ανατριχίλα προκαλούν οι προβλέψεις της Ρωσίας για υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου φέτος, στα 730 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από 304 δολάρια πέρυσι, ενώ περαιτέρω πιέσεις στις τιμές ρεύματος ασκεί η μείωση της πυρηνικής παραγωγής στη Γαλλία και των υδροηλεκτρικών μονάδων στη Δυτική Ευρώπη, αποτέλεσμα της υποχώρησης της στάθμης των ποταμών λόγω ξηρασίας.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι προβλέψεις των εταιρειών προμήθειας για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι δυσοίωνες, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου για το τελικό κόστος των επιδοτήσεων καθώς το ράλι των τιμών έχει ανατρέψει τους υπολογισμούς του. Το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τα 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έφτασε τον Αύγουστο το 1,35 δισ. ευρώ και όπως εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στα επίπεδα των 230 ευρώ, το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2022 στα 6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου, παραδέχτηκαν χθες σε συνεντεύξεις τους τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όχι μόνο γιατί οι τιμές ενέργειας είναι η βασική πηγή τροφοδότησης του πληθωρισμού, αλλά και λόγω του επαπειλούμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προκαλεί το ολοένα και πιο αυξανόμενο κόστος των μέτρων κοινωνικής στήριξης. Για παράδειγμα και με βάση τις προβλέψεις των εταιρειών προμήθειας για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση, προκειμένου να διατηρηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να ανέβει πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 337 ευρώ του Αυγούστου.

Οι εταιρείες προμήθειας το Σάββατο 20 Αυγούστου θα πρέπει να ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου που οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρουν στην «Κ» δεν πρόκειται να δούμε τιμή χαμηλότερη από τα 60 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο το χαμηλότερο τιμολόγιο ήταν στα 48,6 λεπτά και μόλις δύο εταιρείες είχαν τιμολογήσει πάνω από τα 60 λεπτά. Οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών θα οριστικοποιηθούν στο παρά πέντε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κατά το δυνατόν το ρίσκο της πρόβλεψης μέσα στην εντεινόμενη αβεβαιότητα της αγοράς, χωρίς να αναμένουν ωστόσο κάποιο ευχάριστη έκπληξη που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά τις επόμενες ημέρες για δύο λόγους που θα εκλείψουν και που ήταν αυτοί που συγκράτησαν τις τιμές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Περισσότερα:

https://www.kathimerini.gr/economy/562003123/energeia-times-rekor-sta-timologia-reymatos-ton-septemvrio/


© all rights reserved
made with by templateszoo