Ακολούθησέ μας στο Facebook

Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος: Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη λύση του ενεργειακού προβλήματος


Eντεκα χρόνια μετά το καταστροφικό ατύχημα της Φουκουσίμα και τις πολιτικές απόσυρσης των πυρηνικών αντιδραστήρων που είχαν εξαγγελθεί τότε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναφέρουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως λύση ανάγκης στο ενεργειακό πρόβλημα και στην έκρηξη των τιμών του ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά τη διάρκεια του 2020, 13 κράτη-μέλη παρήγαγαν 683.512 GWh πυρηνικής ενέργειας, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής. Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι η Γαλλία, όπου παράγεται το 52% της συνολικής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γερμανία με 9%, η Ισπανία επίσης με 9% και η Σουηδία με 7%. Σε όλη τη «γηραιά ήπειρο» υπολογίζεται ότι υπάρχουν 147 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, καθώς και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια, χωρίς αυτό να αποκλείεται στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, πριν από περίπου ενάμιση μήνα υπήρξε πρόταση της Κομισιόν να συμπεριλάβει υπό όρους και τα πυρηνικά στις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις. Ετσι, η ενεργειακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, αποτέλεσμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν υπάρχουν και για όσους δεν το γνωρίζουν ο αντιδραστήρας που έχουμε στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή είναι ερευνητικός, δηλαδή χρησιμοποιείται για έρευνα και όχι για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας όπως ίσως πιστεύουν οι πολλοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στο μέλλον η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό αντιδραστήρα, κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει αρκετοί Ελληνες επιστήμονες.

«Οπως η Τουρκία»

Οπως ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, αν. κοσμήτορας, πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανέφερε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Ελλάδα είναι πλέον επιβεβλημένη: «Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη λύση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη και αυτό το έχουν κατανοήσει οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες χώρες του κόσμου και για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες πυρηνικοί αντιδραστήρες στον πλανήτη. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τις διαδικασίες που ακολούθησε η Τουρκία στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, η οποία χτίζει τρία, το ένα στο Ακούγιου (θα λειτουργήσει εντός του 2023) απέναντι από την Κύπρο και τα άλλα δύο στη Μαύρη Θάλασσα (στο μέλλον). Ενα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα μπορεί να κατασκευαστεί φθηνά, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, δηλαδή με έξοδα των εταιριών, οι οποίες στη συνέχεια θα λαμβάνουν ποσοστά από τους λογαριασμούς. Αυτό θα προκαλούσε ραγδαία μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά θα προκαλούσε και μείωση των κερδών άλλων φορέων παροχής ενέργειας και τα συμφέροντα είναι τεράστια και μάλλον αδύνατο να γίνει κάτι άμεσα».



Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, αν. κοσμήτορας, πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
και διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών της
Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

© all rights reserved
made with by templateszoo