Ακολούθησέ μας στο Facebook

Νέο ρεκόρ για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας - Έξι φορές ακριβότερο από πέρυσι


Νέο ρεκόρ καταγράφει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Ειδικότερα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Είναι σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, οι τιμές επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ χθες, λόγω υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας φουσκώνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση γυαλιού. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο ποσοστό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτόν τον μήνα σχεδόν επταπλασιάστηκε σε σχέση με το περασμένο έτος σε περίπου 591 λίρες ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τον πόνο και τον αντίκτυπο που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η Γαλλία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις μονάδες της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι το «ακραίο» ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες παραγωγής μέσω πυρηνικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα δεν επαρκούν για να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της πίεσης, είπε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για τον επόμενο μήνα επέκτεινε το κέρδος της περασμένης εβδομάδας, σκαρφαλώνοντας έως και 4,2% στο Άμστερνταμ. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο.

https://www.vradini.gr/article/oikonomia/669989-neo-rekor-gia-to-kostos-hlektrikhs-energeias


© all rights reserved
made with by templateszoo