Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ο ρωσικός χειμώνας φέρνει περικοπές παντού στην Γερμανία


Περικοπές για τα γερμανικά νοικοκυριά

Με την ενεργειακή κρίση προ των πυλών, ο χειμώνας δεν βγαίνει χωρίς σοβαρές περικοπές. Αλλά πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει χρήματα, όταν ο πληθωρισμός καλπάζει; Για τους χαμηλόμισθους το "μαχαίρι" στις δαπάνες αρχίζει από τις μετακινήσεις με την ευρεία έννοια. Σε πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, το 60% των νοικοκυριών με καθαρό εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι θα περιορίσει τις μετακινήσεις με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Σε σχετικό ρεπορτάζ το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης αναφέρει το παράδειγμα οικογενειών που διαθέτουν πλέον το αυτοκίνητό τους σε Apps ενοικίασης, προσδοκώντας επιπλέον έσοδα έως 90 ευρώ τον μήνα.

Αλλά και στις διακοπές φαίνεται ότι πολλοί Γερμανοί βάζουν "κόφτη". Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων PwC ο ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ότι θα περιορίσει τη συνολική διάρκεια των επόμενων διακοπών του, ενώ ένα εντυπωσιακό ποσοστό 73% επιλέγει προορισμό, για τον οποίο δεν χρειάζεται αεροπορικό εισιτήριο. Με τις τιμές των εστιατορίων να προκαλούν "πονοκέφαλο", γίνονται της μόδας οι διακοπές σε δωμάτια ή εξοχικές κατοικίες που δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να μαγειρέψουν οι ίδιοι το φαγητό τους. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμήσει αυτή την οικονομική λύση.

Εννέα στους δέκα Γερμανούς αναμένουν σοβαρές αυξήσεις και στα τρόφιμα. Πολλοί προσαρμόζουν από τώρα την καταναλωτική συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανίας τροφίμων που επικαλείται η γερμανική τηλεόραση (ARD), το 57% των καταναλωτών αναζητεί πιο συμφέρουσες τιμές, ενώ ο ένας στους τρεις πηγαίνει πλέον το σούπερ μάρκετ με γραπτή λίστα για τα ψώνια, ώστε να μην παρασύρεται σε αυθόρμητες ή περιττές αγορές. Μόλις το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει πλέον ότι η γεύση είναι το κύριο κριτήριο για τις αγορές του, ενώ ένα ποσοστό 67% αναφέρει ως κύριο κριτήριο την τιμή του προϊόντος.

https://www.capital.gr/diethni/3650529/perikopes-gia-ta-germanika-noikokuria

Bloomberg: Η Γερμανία έχει 3 μήνες για να γλιτώσει την κρίση φυσικού αερίου

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά για τη Γερμανία έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για να αποτρέψει μια πρωτοφανή -για ανεπτυγμένο κράτος- ενεργειακή κρίση ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης αισθάνονται την πίεση από τις περικοπές των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, όπου σχεδόν τα μισά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς άργησε να αντιμετωπίσει την ευαλωτότητα της Γερμανίας, θέτοντας μόλις πρόσφατα στόχους για τη μείωση της ζήτησης, καθώς οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών δεν έχουν αποτέλεσμα. Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις και τη Γαλλία να φέρεται διατεθειμένη να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στις γείτονες χώρες, ο κίνδυνος για μια ενεργειακή κρίση στη Γερμανία φουντώνει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και η τιμή του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσει να σκαρφαλώνει σε ιστορικα υψηλά. 

Η Γερμανία απειλείται με δελτίο για την προμήθεια φυσικού αερίου και οικονομική ύφεση με τις αρχές να ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Το Βερολίνο δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε σε βοήθεια από το Παρίσι, καθώς οι προβληματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας, θα επιδεινώσουν τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο. 

https://www.capital.gr/diethni/3650583/bloomberg-i-germania-exei-3-mines-gia-na-glitosei-tin-krisi-fusikou-aeriou

Γερμανία: «Βουτιά» στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο

Σημαντική υποχώρηση με τον μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1994- όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία-  κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Ιούνιο, σε  ένα ακόμα σημάδι ότι η κρίση κόστους ζωής οδηγεί σε μείωση των δαπανών στα νοικοκυριά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, μια πτώση πολύ μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 0,2%. Η στατιστική υπηρεσία σημείωσε ότι η υψηλή άνοδος των τιμών «έχει αισθητή αρνητική επίδραση στο καταναλωτικό κλίμα».

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. 

https://naftemporiki.gr/finance/story/1887787/germania-boutia-stis-lianikes-poliseis-ton-iounio


© all rights reserved
made with by templateszoo