Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ενεργειακή κρίση: «Θα ψάχνουμε λύση για αρκετούς χειμώνες» στην ΕΕ


Η εικόνα της αγορά στην Ευρώπη προκαλεί τρυγμούς στην συνοχή της ΕΕ, ενώ η ενεργειακή κρίση αναμένεται να παραμείνει στη γηραιά ήπειρο για πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως να ανέμεναν οικονομικοί αναλυτές και πολιτικοί ηγέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε απόψε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία εκτινάχθηκε ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα επίπεδα των 800 ευρώ αντίστοιχα.

Μόνο σε μία ημέρα, την προηγούμενη Παρασκευή οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 25% σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου επηρεάζοντας και το ρεύμα.

Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται στο μεταξύ ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Θέλει ένα «ανώτατο όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», όπως αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη.

Η Αυστρία αντιδρούσε μέχρι τώρα στο πλαφόν. Τώρα κάνει στροφή. “Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την τρέλα που συμβαίνει στις ενεργειακές αγορές. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης”, λέει ο Νεχάμερ. Και ο ίδιος μπαίνει στη μάχη να πείσει και άλλους επιφυλλακτικούς στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera σήμερα δημοσιεύει τα κύρια μέτρα που αναμένονται να ληφθούν. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Παράλληλα, εξετάζονται για τα ιταλικά νοικοκυριά το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις, όπως επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.

Την Τρίτη (30/8) θα γίνει συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο όπου και θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα.

Δυσοίωνη πρόβλεψη του επικεφαλής της Shell στην Ευρώπη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν Βαν Μπέουρντεν, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την πρόσβαση στην ενέργεια για αρκετά χρόνια, καθώς η κρίση που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από έναν χειμώνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FT, η πρόβλεψη του επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης ήρθε μετά τις περαιτέρω περικοπές στις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες έστειλαν τις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας να βυθίσουν την οικονομία της ηπείρου σε βαθιά ύφεση.

Η κρίση θα δοκιμάσει την “αλληλεγγύη” μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν βασικές βιομηχανίες, δήλωσε ο Βαν Μπέουρντεν τη Δευτέρα, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις μέσω της εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω της διανομής και μιας πολύ, πολύ γρήγορης ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων», είπε ο CEO της Shell. «Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη» είπε.

Τα μέτρα της Ελλάδα για την κρίση στην ενέργεια

Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

  • συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • fuel pass 3
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την χειρότερο ενεργειακή κρίση

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση.

Περισσότερα:

https://thestandard.gr/oikonomia/dysoiwni-energeiaki-krisi-29-08/


© all rights reserved
made with by templateszoo