Ακολούθησέ μας στο Facebook

Τα νέα από τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων των τραπεζών


Οσο ο ανυποψίαστος αδύναμος δανειολήπτης προσπαθεί να περάσει το καυτό καλοκαίρι του με κάποιο κουπόνι για βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα ή δωρεάν διακοπών και περνά τον χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας τα νέα των υποκλοπών, των προκλήσεων της Τουρκίας, του πολέμου της Ουκρανίας κλπ κάποιοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Οι δύο παρακάτω ειδήσεις είναι ενδεικτικές:

Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς ακινήτων

Μετά την ολοκλήρωση του «Project Skyline» της Alpha Bank και την επικράτηση της κοινοπραξίας της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand με την Premia ΑΕΕΑΠ, αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω των οποίων θα αλλάξει η εικόνα της εγχώριας αγοράς real estate. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το «Project Terra» που αφορά περίπου 2.500 ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 75 ξενοδοχείων από την Intrum και νέες πωλήσεις «κόκκινων δανείων» που δρομολογούνται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία που ανακοινώθηκε προ ημερών για συγχώνευση των CEPAL και Resolute. Oι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως συστήνουν την κοινή εταιρεία Resolute Kaican Greece (RKG), η οποία θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών για ακίνητα συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ. Η νέα εταιρεία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση και αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων από ανακτήσεις/πλειστηριασμούς (REOs), στη διαχείριση εξασφαλίσεων σε ακίνητα και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στη δημιουργία αξίας για μεγάλα εμπορικά ακίνητα.

Τις ίδιες ευκαιρίες αναζητούν τόσο οι εγχώριες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) καθώς και ξένοι επενδυτές αφού στον κατάλογο των ακινήτων περιλαμβάνονται ιστορικά κτίρια στην Αθήνα και «φιλέτα» σε άλλες πόλεις. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα προσέλκυσαν επενδύσεις κοντά στα 600 εκατ. ευρώ με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως φέτος μπορεί να ξεπεραστεί το ρεκόρ των 900 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2020.

Στις αρχές του μήνα κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το «Project Terra» της Τράπεζας Πειραιώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως μεταξύ αυτών που εμφανίστηκαν είναι η κοινοπραξία της Brook Lane Capital  –  Bain Capital και η Orion Capital. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν κατέθεσαν προσφορές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι που είχαν περάσει στο τελικό στάδιό όπως οι PIMCO, Lone Star, Davidson Kempner, Dromeus Capital, κ.α. Το «Project Terra» περιλαμβάνει γύρω στα 2.500 ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς, τα 125 από τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα ο όμιλος. Στον κατάλογο βρίσκονται και 18 κτίρια από τα οποία θα αποχωρήσει η Πειραιώς όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο για νέα κεντρικά γραφεία στο Ελληνικό. Περιλαμβάνονται, επίσης, και 1.600 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην τράπεζα από πλειστηριασμούς. Η συνολική αξία των ακινήτων υπολογίζεται κοντά στα 800 εκατ.

Η Brook Lane Capital, που μαζί με την Bain, εμφανίζονται ως οι πλέον «ζεστές» είναι ιδιαίτερα κινητική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Lamda Development για τον πύργο μικτής χρήσης στο Ελληνικό. Επιπλέον μαζί με την Noval του ομίλου Βιοχάλκο προωθούν την ανάπτυξη συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι στο ακίνητο της πρώην Kodak. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία στα δύο αυτά έργα ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία SMERC (επικεφαλής της οποίας είναι ο Ν. Καραμούζης) με τον όμιλο Θαν. Λασκαρίδη και την ισραηλινή τουριστική αλυσίδα Brown εμφανίζεται ως η πλέον κινητική στο διαγωνισμό της Intrum για χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων 75 ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα. Δεσμευτικές προσφορές εμφανίζονται πάντως να έχουν καταθέσει και οι επενδυτικές εταιρείες Apollo και Bain Capital. Τα ξενοδοχεία με τα οποία συνδέονται τα δάνεια είναι αξίας κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και στον κατάλογο περιλαμβάνονται μονάδες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, με τα συνολικά δωμάτια υπό διαχείρισης να φτάνουν τα 4.000. Ο νέος ιδιοκτήτης των δανείων στην ουσία θα καλέσει τους σημερινούς μετόχους των ξενοδοχείων να τα αναδιαρθρώσουν και θα συμφωνήσει μαζί τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των μονάδων.

Την πρώτη μεγάλη κίνηση έκαναν ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες οι Dimand και Premia ΑΕΕΑΠ οι οποίοι αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές για το «Project Skyline» της Alpha Bank. Οι δύο εταιρείες, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αναμένεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, θα κατέχουν σημαντικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας όπως κτίρια γραφείων στην Σταδίου, στην Φιλελλήλων, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Θα κατέχουν, επίσης, χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα. Στο χαρτοφυλάκιο που περιέρχεται στην κοινοπραξία Dimand – Premia περιλαμβάνονται 573 ακίνητα, συνολικής αξίας γύρω στα 530 εκατ. ευρώ, τα 50 από τα οποία θεωρούνται «πρώτης κατηγορίας» (prime assets), ενώ πολλά κτίρια θα χρειαστούν παρεμβάσεις και ανακαίνιση, αλλαγές χρήσης, κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η θυγατρική της Alpha Bank, θα μετατραπεί σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

https://www.powergame.gr/akinita/290825/oi-symfonies-pou-allazoun-ton-charti-tis-agoras-akiniton/

Απορρίφθηκε η πρόταση της Lone Star για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου: Η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η εταιρεία Lone Star Funds προσέγγισε την Τράπεζα Κύπρου με στόχο την πιθανή εξαγορά της, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ,μετά από σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει το απόγευμα της Παρασκευής την είδηση της προσέγγισης, με σκοπό την εξαγορά.

Σε αυτή επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνει ότι έκανε πρόταση με μετρητά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου για την απόκτηση του εκδομένου και προς έκδοση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στην τιμή του 1,51 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόταση απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου».

Στη ίδια ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ότι θα γίνει οποιαδήποτε νέα προσφορά, ούτε ως προς τους όρους με τους οποίους μπορεί να γίνει». Παράλληλα, επικαλείται τη σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, είτε να ανακοινώσει πρόθεση να υποβάλει προσφορά για την Εταιρεία ή να γνωστοποιήσει ότι δεν σκοπεύει να κάνει προσφορά. Υπό όρους η προθεσμία μπορεί να παραταθεί, ενώ η Lone Star διατηρεί επίσης το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους οποιασδήποτε προσφοράς (συμπεριλαμβανομένης μιας προσφοράς με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ ανά μετοχή).

Η Lone Star, με έδρα τις ΗΠΑ και επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο John Grayken, έχει ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει την γερμανική IKB Deutsche Industriebank AG και την πορτογαλική Novo Banco SA.

Ενώ πολλά private equity έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά από τον κλάδο, αυτός γίνεται πιο ελκυστικός καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνουν. Βεβαίως, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι μελλοντικές υφέσεις και οι αθετήσεις δανείων θα αντισταθμίσουν τα αυξανόμενα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα πιο πάνω, στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «έχει λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star».

Την ίδια ώρα προστίθεται στην ανακοίνωση πως «tο Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της Εταιρίας και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του, ώστε να γίνει ένα πιο ισχυρό, πιο ασφαλές και πιο αποδοτικό πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας».

Η ανακοίνωση ακολουθεί:

Το Διοικητικό Συμβούλιο Lone Star Funds της Bank of Cyprus Holdings PLC (η «Τράπεζα Κύπρου» ή η «Εταιρία» και το «Διοικητικό Συμβούλιο») σημειώνει την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από LSF XI Investments LLC (‘Lone Star’) στις 19 Αυγούστου 2022 και βεβαιώνει ότι έχει λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας. Η πρώτη πρόταση λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των €1.25 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (η «Πρώτη Πρόταση»). Μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την Πρώτη Πρόταση στις 20 Μαΐου 2022.

Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή €1.38 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (η «Δεύτερη Πρόταση»). Μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την Δεύτερη Πρόταση στις 3 Ιουνίου 2022. Στις 16 Ιουνίου 2022, η Lone Star προσέγγισε εκ νέου την Εταιρία, ζητώντας συνάντηση για συζήτηση θεμάτων αναφορικά με την υλοποίηση της Δεύτερης Πρότασης. Οι οικονομικοί όροι της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2022 παρέμειναν οι ίδιοι με αυτούς της Δεύτερης Πρότασης, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα στις 3 Ιουνίου 2022. Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα στις 29 Ιουνίου 2022. Η Τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των €1.51 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (η «Τρίτη Πρόταση»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του κατέληξε ότι αυτή αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία της Εταιρίας και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τόσο της Εταιρίας και των μετόχων της, όσο και των άλλων ενδιαφερομένων μερών. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα τη Τρίτη Πρόταση στις 22 Ιουλίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει καμία περαιτέρω προσέγγιση από την Lone Star μετά τις 22 Ιουλίου 2022 και επιβεβαιώνει ότι δεν εξετάζει επί του παρόντος καμία πρόταση από την Lone Star. Επιπρόσθετα, πέραν του ότι αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της Εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η πρόταση από την Lone Star δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της υλοποίησης εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τράπεζας Κύπρου για την Κύπρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της Εταιρίας και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του, ώστε να γίνει ένα πιο ισχυρό, πιο ασφαλές και πιο αποδοτικό πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Η Τράπεζα Κύπρου αναθεώρησε τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους τον Φεβρουάριο 2022 και αναβάθμισε τις προσδοκίες της τον Μάϊο 2022 που περιλαμβάνουν επίτευξη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% το 2024, θέτοντας τις βάσεις για διανομή μερίσματος από το 2023, αναλόγως επίδοσης και αφού παρθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο για την ικανότητά του Συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και ως εκ τούτου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Lone Star. Οι μέτοχοι προτρέπονται έντονα να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο παρόν στάδιο. Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει οποιαδήποτε επίσημη πρόταση, ούτε οι όροι με τους οποίους πιθανόν να γίνει η οποιαδήποτε πρόταση. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή έγκριση της Lone Star.

https://hellasjournal.com/2022/08/aporrifthike-i-protasi-tis-lone-star-gia-exagora-tis-trapezas-kiprou-i-anakinosi-sto-chrimatistirio-tou-londinou/


© all rights reserved
made with by templateszoo