Ακολούθησέ μας στο Facebook

Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας: Σταματήστε «κάθε άσκοπη κατανάλωση» αλλιώς ρεύμα με δελτίο


Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προέτρεψε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση της ενέργειας ή να έχουν ρεύμα δελτίο αυτό τον χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

«Είναι εξαιρετικά επείγον να σταματήσουμε αμέσως κάθε κατανάλωση ενέργειας που δεν είναι απαραίτητη», είπε η Μπορν σε μια ομιλία του σε ηγέτες επιχειρήσεων σε συνέδριο κοντά στο Παρίσι τη Δευτέρα. Διαφορετικά, «θα μπορούσαν να υπάρξουν βίαιες διακοπές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες θα δέχονταν το πρώτο χτύπημα» από το δελτίο.

Η πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν σε σχέδια για μείωση της χρήσης ενέργειας για να αποφευχθούν ελλείψεις και μπλακ άουτ. Δεσμεύτηκε να αναφέρει λεπτομερώς διάφορα σενάρια στις αρχές Οκτωβρίου, όταν έχει μια σαφέστερη εικόνα των κινδύνων στα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας.

Είπε ότι μια δυνατότητα ήταν να δημιουργηθεί μια νέα αγορά για δικαιώματα κατανάλωσης ενέργειας. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες που θα «επηρεαστούν πολύ έντονα» από ενδεχόμενο δελτίο.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι γείτονές της επιδιώκουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας στις αγορές χονδρικής που προκαλείται από τη σταδιακή μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και τον πολύ μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο αριθμό διακοπών στους γηρασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electricite de France (EDF). Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους Γάλλους την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζουν «το τέλος της εποχής της αφθονίας».

Χάρη στην πυρηνική ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η Γαλλία «είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ας μην πιστέψουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι το έθνος μας δεν θα αντιμετωπίσει κανέναν κίνδυνο», είπε η κ. Μπορν στο επιχειρηματικό συνέδριο Medef.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ (25,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μια λεγόμενη ασπίδα τιμολογίων ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση του κόστους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου περιορίζοντας τις αυξήσεις των τιμών.

Σχεδιάζει να δαπανήσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε φορολογικές περικοπές , αυξάνοντας τις συντάξεις και λαμβάοντας άλλα μέτρα ως μέρος ενός πακέτου κατά του πληθωρισμού που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Επίσης, επιδοτεί τα καύσιμα των οχημάτων.

https://naftemporiki.gr/story/1898827/gallia-na-stamatisoun-kathe-askopi-katanalosi-energeias-zitise-apo-tis-epixeiriseis-i-mporn


© all rights reserved
made with by templateszoo