Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ενεργειακός αρμαγεδδώνας για τα γερμανικά νοικοκυριά: χαράτσι και επιβαρύνσεις πάνω από χίλια ευρώ


Επιπλέον επιβάρυνση, εκτός των ούτως ή άλλως αυξημένων λογαριασμών, προκαλεί για τα νοικοκυριά στη Γερμανία το «ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο», που επιβάλλεται τον Οκτώβριο.

Το «ειδικό τέλος» ορίζεται στα 2,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ουσιαστικά μετακυλίει στην κατανάλωση το αυξημένο κόστος των εταιρειών που αναγκάζονται να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές σε υψηλότερες τιμές μετά τη δραστική μείωση της ενεργειακής τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Θα το καταβάλλουν από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2024 όλα τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις που προμοηθεύονται φυσικό αέριο.

Ανά τρίμηνο τα δεδομένα θα επανεξετάζονται και το «ειδικό τέλος» θα αναπροσαρμόζεται, εάν χρειαστεί.

Μόνο για τη βιομηχανία η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 50% αναλογεί στη βιομηχανία χημικών προϊόντων, την υαλουργία και τη μεταλλουργία.

Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά

Ακόμη και χωρίς το «ειδικό τέλος» οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά αυξάνονται σημαντικά τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής ιστοσελίδας Business Insider η μέση τιμή της κιλοβατώρας φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 25 λεπτά τον χειμώνα, έναντι 6,5 λεπτών σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και κατανάλωση 6.000 κιλοβατώρες θα κληθεί να καταβάλει περίπου 800 ευρώ επιπλέον.

Για ένα ζευγάρι με κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες η επιπλέον επιβάρυνση φτάνει τα 1.850 ευρώ. Φυσικά πρόκειται για ενδεικτικά μεγέθη και οι χρεώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας που θερμαίνεται και τις προδιαγραφές ενεργειακής ασφάλειας (μόνωση κλπ).

Σε αυτές τις επιβαρύνσεις προστίθεται όμως και το «ειδικό τέλος». Έτσι, η οικονομική ιστοσελίδα Check24 υπολογίζει ότι ένα ζευγάρι σε διαμέρισμα 100 τ.μ. με κατανάλωση 12.000 κιλοβατώρες θα πληρώσει σχεδόν 360 ευρώ επιπλέον, μόνο για το «ειδικό τέλος».

Στο ποσό περιλαμβάνεται και ο σημερινός ΦΠΑ 19%. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τα νοικοκυριά, είχε ζητήσει από την ΕΕ μία προσωρινή εξαίρεση από τον ΦΠΑ για το «ειδικό τέλος», αλλά έλαβε αρνητική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

Περισσότερα:

https://hellasjournal.com/2022/08/energiakos-armagedonas-gia-ta-germanika-nikokiria-erchete-charatsi-gia-to-fisiko-aerio-ke-epivarinsis-pano-apo-chilia-evro/


© all rights reserved
made with by templateszoo