Πάνω από τέσσερις στις 10 γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν ήδη την επιβίωσή τους σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW). Το 42,36% των 853 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της εταιρείας.
Το 72,5%, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε ότι υποφέρει από τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας. «Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία», τονίζει ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW),προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και «η γερμανική οικονομία θα το αισθανθεί αυτό τα επόμενα χρόνια. Ο κίνδυνος ύφεσης το χειμερινό εξάμηνο είναι «υψηλός και ανερχόμενος». Θα μπορούσε ήδη να υπάρξει συρρίκνωση της οικονομικής απόδοσης το τρέχον θερινό τρίμηνο. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες κρίσεις: «Θα μπορούσαμε να βιώσουμε μια ασυνήθιστη ύφεση στην οποία δεν θα δούμε αύξηση της ανεργίας, αλλά σημαντική μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και επομένως ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού ανθρώπων» είπε ο Φράτσερ.
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών εκτιμά ότι ενώ στις αρχές της χρονιάς, υπολογιζόταν στο 4,5% η αύξηση του ΑΕΠ,στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί στο 1,5%.
«Και αυτή θα είναι η επίπτωση μόνο για φέτος», είπε ο Φράτσερ. «Τα προβλήματα θα συνεχιστούν για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια - μέχρι να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο». Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2025. Κατά προσέγγιση, τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ θα χαθούν σε μια περίοδο τριών ετών. Αυτό σημαίνει απώλειες 150 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ»,τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.