Ακολούθησέ μας στο Facebook

Η "βασίλισσα της απάτης των κρυπτονομισμάτων" αναζητείται και στην Ελλάδα


Στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI βρίσκεται μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία καταζητείται για τον ρόλο που φέρεται να διαδράματισε στην απάτη κρυπτονομισμάτων, γνωστή ως OneCoin. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές κατηγορούν την καταζητούμενη ότι εξαπάτησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα αγνοείται από το 2017, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης. Το 2014, το κρυπτονόμισμα OneCoin άρχισε να προσφέρει στους επενδυτές προμήθεια, εάν πωλούσαν το κρυπτονόμισμα σε περισσότερα άτομα.

Αλλά οι πράκτορες του FBI λένε ότι το OneCoin ήταν ένα άχρηστο νόμισμα και δεν διασφαλίστηκε ποτέ από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σχέδιο Ponzi (επενδυτική “πυραμίδα”) μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα.

«Χρονολόγησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη κερδοσκοπία των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (30/6), προσφέρεται αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ιγκνάτοβα. Είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.

Οι πράκτορες του FBI πιστεύουν ότι η Ιγκνάτοβα ταξιδεύει με ένοπλους φρουρούς ή συνεργάτες. Ο Τζέιμι Μπάρτλετ, ο οποίος ανέδειξε το θέμα με το podcast που έκανε για το του BBC, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του FBI αύξησε τις πιθανότητες να συλληφθεί.

Ο Μπάρτλετ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια τα οποία τη βοήθησαν να ξεφύγει από τον νόμο.

«Πιστεύουμε επίσης ότι έχει υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα ταυτότητας και ότι έχει αλλάξει την εμφάνισή της», πρόσθεσε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πλέον καν ζωντανή.

Η Ιγκνάτοβα εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα το 2017 και έκτοτε αγνοείται.

Ένα από τα θύματα της απάτης OneCoin, η Τζεν ΜακΆνταμ, δήλωσε στο BBC το 2019 ότι η ίδια, οι φίλοι και η οικογένειά της είχαν χάσει 250.000 ευρώ. Η γυναίκα είπε ότι όλα ξεκίνησαν από το μήνυμα ενός φίλου για μια ανεπανάληπτη επενδυτική ευκαιρία. Καθώς καθόταν στον υπολογιστή της, έκανε κλικ σε έναν σύνδεσμο και συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της OneCoin. Κατά τη διάρκεια της επόμενης περίπου ώρας άκουσε προσεκτικά τους ανθρώπους που μιλούσαν με ενθουσιασμό για αυτό το συναρπαστικό νέο κρυπτονόμισμα.

Όλοι τους ήταν «πολύ αισιόδοξοι, γεμάτοι πάθος», είπε η ΜακΆνταμ.

«Είστε πολύ τυχεροί που βλέπετε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο αυτή τη στιγμή. Βρίσκεστε σε τόσο πρώιμο στάδιο και θα πάει όπως το Bitcoin. Θα πάει πιο ψηλά».

Η γυναίκα είπε ότι της πήρε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά ήταν απάτη.

https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2140514/to-fbi-psahnei-kai-sthn-ellada-th-vasilissa-ton-kr.html

Από το εντυπωσιακό βιογραφικό στο top-10 των καταζητούμενων του FBI

Διέθετε ένα εξαιρετικό βιογραφικό αλλά πλέον το όνομά της φιγουράρει ανάμεσα στα ονόματα αρχηγών καρτέλ, απαγωγέων και δολοφόνων. Ο λόγος για τη Ρούτζα Ιγκνάτοβα, γνωστή ως «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» (Cryptoqueen), το όνομα της οποίας προστίθεται στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες, για τη φερόμενη απάτη σε βάρος εκατομμυρίων επενδυτών, από τους οποίους απέσπασε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια. 

Γερμανίδα πολίτης που ζούσε στη Βουλγαρία, η ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin έχει μπει επίσης στη λίστα των πιο καταζητούμενων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου. «Είναι ύποπη ότι ώθησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το πραγματικά άχρηστο ''νόμισμα''», ανέφερε η Europol τον Μάιο. 

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η Ιγκνάτοβα ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το OneCoin, το οποίο αποκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πυραμίδας στην ιστορία (επιχειρηματικό μοντέλο που στρατολογεί μέλη υποσχόμενο χρηματικά κέρδη και υπηρεσίες ως ανταμοιβή για την προσθήκη νέων μελών). 

Ενώ η Ιγκνάτοβα ισχυρίστηκε ότι το OneCoin υποστηριζόταν από τεχνολογία blockchain, δεν υπήρχε, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στη Νέα Υόρκη, Μάικλ Ντρίσκολ. «Η Ιγκνάτοβα είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό, φέρεται να σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και εργαζόταν στη McKinsey, αλλά τώρα βρίσκεται δίπλα-δίπλα στη λίστα των κορυφαίων 10 αρχηγών καρτέλ, απαγωγέων και δολοφόνων», σχολίασε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν το κατηγορητήριο εναντίον της το 2019, κατηγορώντας την για απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε χρεόγραφα. Το FBI προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

Τα μπλεξίματά της με τη δικαιοσύνη έγιναν επίσης αντικείμενο ενός επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen».

Τι είναι το OneCoin

Το OneCoin δημιούργησε έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν είχε πραγματική αξία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει τίποτα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Λειτουργούσε ως ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ που πλήρωνε προμήθειες στα περισσότερα από 3 εκατ. μέλη του παγκοσμίως για τη στρατολόγηση άλλων για να αγοράσουν πακέτα OneCoin, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Ιγκνάτοβα δημιούργησε το OneCoin το 2014. Λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι είχε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επενδυτές. Η ίδια γέμισε αμφιθέατρα σε όλο τον κόσμο προτρέποντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην «οικονομική επανάσταση», υποσχόμενη ότι το OneCoin «θα μεταμόρφωσε τη ζωή τους», είπε ο Ουίλιαμς. Αντίθετα, «απλώς εκμεταλλευόταν τις φρενήρεις εικασίες στις πρώτες μέρες των κρυπτονομισμάτων».

Όταν κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ την παρακολουθούσαν, η Ιγκνάτοβα επιβιβάστηκε σε μια πτήση για την Ελλάδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, είπε ο Ντρίσκολ, σημειώνοντας ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία, την Ελλάδα και πιστεύεται ότι έχει ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1878705/apo-to-entuposiako-biografiko-sto-top-10-ton-katazitoumenon-tou-fbi


© all rights reserved
made with by templateszoo