Απέρριψε ο Αρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που αφορά χιλιάδες πολίτες. Ετσι, στις 6 Ιουλίου θα συζητηθεί η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλων φορέων κατά της ΔΕΗ με την οποία ζητείται η ακύρωση της ρήτρας.
Η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
H ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.
Ο προεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, είχε σημειώσει πως η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η εισαγωγή της έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.
Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.
Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, ΙΝΚΑ και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 Ιουλίου είναι σε ισχύ η προσωρινή διαταγή για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ
Τα ψιλά γράμματα της αναστολής της - Τι θα γίνει με τα τιμολόγια ρεύματος
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση, προχώρησε στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ως χωριστής χρέωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικότερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας, η αναστολή της ρήτρας θα ισχύσει για ένα χρόνο και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023.
Προσοχή, η αναστολή ισχύει για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου και μετά και όχι για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1/8/2022 και μετά. Αυτό σημαίνει πως θα εκδοθούν λογαριασμοί μετά τον Αύγουστο με ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά θα αφορούν καταναλώσεις πριν την 1η Αυγούστου.
Σταδιακά θα σβήσει η ρήτρα
Η ρήτρα θα σβήσει σταδιακά μετά την 1η Αυγούστου. Και στο διάστημα αυτό - όπως αναφέρεται στην τροπολογία - οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι και εκκαθαριστικοί, οι οποίοι θα εκδίδονται μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα πρέπει να αποτυπώνουν σε ειδικό πεδίο και με σχετική σημείωση τις χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής οι οποίες αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης πριν την 1η Αυγούστου 2022.
Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυάσει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον νέο μηχανισμό με τα πλαφόν στην χονδρική, που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου. Το σχέδιο ξεδιπλώνεται ως εξής:
Μηχανισμός με πλαφόν επεμβαίνει στην χονδρική από 1η Ιουλίου για να παρακρατά τα υπερ-έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή - Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα αντλήσει 6 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο - Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν την δεξαμενή για ενισχυμένες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.
Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου και σταδιακή εξάλειψή τους από τους λογαριασμούς έως το καλοκαίρι του 2023.
Αλλαγή παρόχου χωρίς πέναλτι
Κατά το διάστημα αναστολής της ρήτρας (από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023) οι εταιρείες μπορούν να αλλάξουν τις χρεώσεις τους για το ρεύμα - για την κιλοβατώρα - και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν εταιρείες ή τιμολόγιο προμήθειας χωρίς "πέναλτι".
Ερχονται αναπροσαρμογές των τιμολογίων
Καθώς οι προμηθευτές ενέργειας θα αγοράζουν το ρεύμα μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας στην τιμή επίλυσης όπως σήμερα - εφόσον και με το νέο σύστημα θα υπάρχει μόνο μια επίλυση - η αγορά αναμένει αναπροσαρμογές των τιμολογίων ώστε να απορροφηθεί το κόστος της κρίσης που σήμερα αποτυπώνεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει, μάλιστα, ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα.
Ειδικότερα αναφέρεται πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας όπου καταργείται η ρήτρα.
Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου.
Δεν ισχύουν οι προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενιαία χρέωση στους λογαριασμούς
Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το "πέναλτι" που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τιμολόγια... λάστιχο
Πλέον, οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος.
Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.
Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μια σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας και σε αυτή την τιμή εφαρμοζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής για να προσθέσει την επίπτωση της όποια αύξησης είχε η οριακή τιμή συστήματος, πλέον αυτό δεν θα το κάνει η ρήτρα, αλλά η όποια αύξηση θα εμφανίζεται κατευθείαν στην τιμή της κιλοβατώρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας και πάλι θα μετακυλύουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις της οριακής τιμής, στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά με αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας.
Επί της ουσίας δεν θα υπάρχει σύμβαση που θα δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρεία ή την εταιρεία με μία τιμή και η νέα τροπολογία βάζει τους καταναλωτές στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να αλλάζουν (αν το κρίνουν σκόπιμο) κάθε μήνα εταιρεία ενέργειας….