Ακολούθησέ μας στο Facebook

Πως να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας – Ψύξη και θέρμανση


Μπορεί να πέρασε ο χειμώνας και μαζί του και η ανάγκη να θερμαίνονται τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τα γραφεία και γενικά οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας, αλλά τους μήνες που ακολουθούν, μέχρι και τον Οκτώβριο, το κόστος θέρμανσης θα διαδεχθεί το κόστος ψύξης.

Η εκτόξευση του κόστους των καυσίμων και κατ’ επέκταση το γέμισμα των ντεποζίτων πετρελαίου και υγραερίου οδηγούν τους πολίτες στην αναζήτηση της φθηνότερης λύσης διατήρησης υποφερτής θερμοκρασίας στους χώρους που ζει ή δραστηριοποιείται.

Η Β’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ και Μηχανολόγος Μηχανικός, Ελίζα Βασιλείου, εξηγεί στον «Φ» πως ενδείκνυται να ενεργούμε για να μη σπαταλάμε χρήματα ή έστω για να μειώσουμε το κόστος στα υφιστάμενα συστήματα που έχουμε στα σπίτια/διαμερίσματά μας.

Για το καλοκαίρι, συνίσταται συντήρηση των κλιματιστικών τα οποία αν είναι παλιάς τεχνολογίας, και κατ’ επέκταση ενεργοβόρα, συμφέρει να αντικατασταθούν, ενώ για τον χειμώνα οι αντλίες θερμότητας κρίνονται από την κ. Βασιλείου ως οι πιο συμφέρουσες για θέρμανση, αφού η χρήση τους είναι κατά 35%-40% πιο φθηνή. Το πετρέλαιο είναι ακριβό και το υγραέριο ακρίβυνε μεν αλλά είναι φθηνότερο του πετρελαίου. Οι θερμάστρες αποτελούν μεν φθηνότερη λύση (χωρίς να σημαίνει ότι δεν καίνε) αλλά πρακτικά, απλώς ζεσταίνουν τον αέρα και σχετικά μικρό χώρο, αφήνοντας κρύους τους τοίχους και τα πατώματα.

Για τους θερινούς μήνες η κ. Βασιλείου αναφέρει πως τα σύγχρονα κλιματιστικά αποτελούν την καλύτερη λύση η οποία δημιουργεί άνετες συνθήκες διαβίωσης. Όμως, αν θα αγοράσει κανείς καινούριο κλιματιστικό, εισηγείται πως το κριτήριο δεν πρέπει να είναι η τιμή αγοράς αλλά η αποδοτικότητα και η οικονομική λειτουργία και βεβαίως ο χρόνος ζωής του κλιματιστικού. Όμως, αν ένα κλιματιστικό είναι, για παράδειγμα, 15 ετών, τότε αξίζει να το αντικαταστήσουμε κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, θα επιφέρει εξοικονομήσεις οι οποίες θα καλύψουν την τιμή αγοράς.

Περαιτέρω, όσον αφορά τα κλιματιστικά, υποβάλλει τις ακόλουθες εισηγήσεις: 

1. Δροσίζουμε το σπίτι όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

2. Αν έχουμε σκίαστρα (παντζούρια, τέντες, κουρτίνες) τα έχουμε κλειστά κατά τις ώρες με ψηλή ηλιακή ακτινοβολία και τα ανοίγουμε τις υπόλοιπες ώρες.

3. Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται στους 25-28 βαθμούς για να μην έχουμε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το εξωτερικό περιβάλλον. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Επιπλέον, οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ξηρότητα του αέρα στον χώρο που δημιουργεί δυσφορία.

4. Απενεργοποιούμε εντελώς τη συσκευή μας, όταν δεν βρίσκεται κανείς στον χώρο.

5. Ρυθμίζουμε τις περσίδες του κλιματιστικού ώστε ο αέρας να κατευθύνεται ψηλά για να πετυχαίνουμε σωστή διανομή του αέρα στο χώρο. Η ταχύτητα της ροής του αέρα να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα στο χώρο (χαμηλή).

6. Ο αέρας των χώρων πρέπει να ανανεώνεται τακτικά (τα κλιματιστικά ανακυκλώνουν το αέρα του χώρου, δεν βάζουν φρέσκο αέρα στον χώρο).

7. Τα φίλτρα του αέρα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα (απλό πλύσιμο από τους χρήστες). Αν δεν καθαρίζονται, επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αέρα και μειώνεται η απόδοση του κλιματιστικού. Πέραν από αυτά δημιουργείται ανθυγιεινό περιβάλλον (σκόνες και ρύποι), προκαλώντας προβλήματα αναπνοής και αλλεργίες.

8. Μια φορά τον χρόνο οι κλιματιστικές μονάδες πρέπει να συντηρούνται από εξειδικευμένο προσωπικό. Ένα κλιματιστικό που δεν συντηρείται σωστά, εμφανίζει μειωμένη απόδοση κατά περίπου 5%.

9. Αντικαθιστούμε τα παλαιά κλιματιστικά με καινούργια, μεταβαλλόμενης συχνότητας (Inverter) και υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και είναι πιο αθόρυβα.

Αντλίες θερμότητας για τον χειμώνα

Όσον αφορά την θέρμανση των υποστατικών κατά τους χειμερινούς μήνες, η κ. Βασιλείου θεωρεί πως η καλύτερη επιλογή είναι οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι καταναλώνουν περίπου 35%-40% λιγότερο ηλεκτρικό σε σχέση με άλλες μεθόδους θέρμανσης. Εξηγεί επίσης πως αν συνδυαστούν με εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο για τους ιδιοκτήτες.

Παρατηρεί εξάλλου, πως οι αποδόσεις του λέβητα ο οποίος λειτουργεί είτε με πετρέλαιο είτε με υγραέριο είναι χαμηλότερες.

Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης του συστήματος αντλίας θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες υγραερίου ή πετρελαίου, είναι μεν ψηλότερο €3.000-€4.000, αλλά μειώθηκε σε σχέση με το αρχικό στάδιο αγοράς και εγκατάστασης. Η διαφορά στο κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο προσανατολισμός εντός κτηρίου, το ύψος και η μόνωση.

Όμως σε ένα υφιστάμενο σπίτι με συμβατικό λέβητα (πετρελαίου/υγραερίου) δεν μπορούμε απλά να τον αφαιρέσουμε και να εγκαταστήσουμε άλλον. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες οπότε αν αναφερόμαστε σε υποδαπέδια θέρμανση οι σωλήνες πρέπει να εγκατασταθούν διαφορετικά, ενώ διαφορετικά θα είναι και τα σώματα, οπόταν ουσιαστικά πρέπει να ξηλωθεί ολόκληρο το σύστημα κάτι το οποίο έχει κόστος.

Για ένα μέσο σπίτι (από πλευράς εμβαδού) η εγκατάσταση αντλίας θέρμανσης κυμαίνεται στις €10.000-€12.000 ενώ οι άλλες μέθοδοι θέρμανσης (υγραέριο και πετρέλαιο) κοστίζουν περίπου €2.000-€3.000 λιγότερα.

Όσον αφορά την εγκατάσταση και τους φόβους που εκφράζονται, η κ. Βασιλείου υποδεικνύει, πως όταν η εγκατάσταση γίνει από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, είναι ασφαλής. Υπάρχουν, πρόσθεσε, πολλές δικλίδες ασφαλείας.

Εξηγεί επίσης, πως με την κεντρική θέρμανση (πετρελαίου/υγραερίου) θερμαίνονται τα δομικά στοιχεία της οικοδομής (τοίχοι και πατώματα) τα οποία εκπέμπουν πίσω την θέρμανση, οπότε το σπίτι παραμένει για κάποιο χρόνο ζεστό ακόμη και όταν κλείσουμε τη θέρμανση, κάτι το οποίο δεν ισχύει με τις διάφορες θερμάστρες.

Hellasjournal - Philenews


© all rights reserved
made with by templateszoo