Ακολούθησέ μας στο Facebook

Ενεργειακή "χρεοκοπία" Πακιστάν: Κόβει το ρεύμα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις


Το Πακιστάν κόβει την παροχή ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και σε βιομηχανίες, καθώς τα περιορισμένα χρηματικά διαθέσιμα της χώρας δεν επαρκούν στη χώρα για να αγοράζει άνθρακα ή φυσικό αέριο από το εξωτερικό στην αγορά spot προκειμένου να τροφοδοτεί τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα της νότιας Ασίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την εκτίναξη της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του άνθρακα σε ιστορικά υψηλά τον περασμένο μήνα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να παροξύνει την πίεση στην προσφορά. Τα ενεργειακά έξοδα του Πακιστάν, έτσι, υπερδιπλασιάστηκαν σε πάνω από 15 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο που έκλεισε στα τέλη Φεβρουαρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, με τη χώρα να αδυνατεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για επιπλέον προμήθειες.

Μονάδες δυνατότητας παραγωγής 3.500 megawatt είχαν ήδη σταματήσει την παραγωγή ενέργειας έως τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Miftah Ismail, ο οποίος επελέγη προ ημερών ως νέος υπουργός Οικονομικών από τον νέο πρωθυπουργό Σεμπχάζ Σαρίφ. Μονάδες παραγωγής άλλων τόσων megawatt έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τα 7.000 megawatt αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με τον Tahir Abbas, επικεφαλής της ερευνητικής Arif Habib, με έδρα το Καράτσι.

Το "κραχ" στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση Σαρίφ, η οποία δεν έχει ακόμη υπουργό Ενέργειας, μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του λαϊκιστή πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, μετά από πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο. 

Οι μακροχρόνιοι προμηθευτές του Πακιστάν με LNG ακύρωσαν εξάλλου τους τελευταίους δύο μήνες σειρά παραδόσεων, μειώνοντας έτι περαιτέρω τα αποθέματα της χώρας.

Capital


© all rights reserved
made with by templateszoo